Typ av rymdkultur
Målgrupp
Dolda Tillgångar

Dramafilmen Dolda Tillgångar, Hidden Figures, är verklighetsbaserad och byggd på boken med samma namn. Filmen hade premiär under 2016 och blev Oscarsnominerad i tre kategorier. Huvudkaraktären är inspirerad av den historiska förebilden Katharine Johnson som 2015 tilldelades Presidential Medal of Freedom av Barack Obama.

Regi: 

År: 

2016

I samband med att astrofotografen Göran Strands norrskensbilder släpptes som frimärken gjorde vi på Rymdkanalen en kort film med Göran som blev mycket populär. Intresset för norrskensfotografering är uppenbarligen stort och vi har därför tagit en titt på boken ”Ljusår – ett år av ljus”, som är Göran Strands andra bok.

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

9789187309632

År: 

2016

Johan Köhler på Rymdstyrelsen har läst boken om Elon Musk och recenserar den för LitteraturMagazinet. För Rymdkanalen berättar han varför rymdfantaster borde gilla boken:

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

9789100164010

År: 

2016

När Neil Armstrong och Buzz Aldrin sätter ner månlandaren vid Stillhetens Hav den 20 juli 1969 sitter en femtedel av jordens befolkning framför sina tv-apparater och håller andan. Samtidigt, på andra sidan månen, glider en liten rymdkapsel genom mörkret. Där inne sitter Michael Collins. Han är längst bort från jorden av alla.

Det här är boken om den tredje astronauten på Apollo 11, som reste hela vägen till månen men ändå inte fick hoppa ner. Det är en bok om 701 strömbrytare, spakar, tangenter och alarmknappar, och vad man tänker på när man är ensam på månens baksida. 

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

978-91-29-69424-6

År: 

2014

Medicinteknikern Ryan Stone är ute på sitt första uppdrag i rymden tillsammans med den erfarna astronauten Matt Kowalsky. Rymdfärjan förstörs, Stone och Kowalsky är helt ensamma – och endast ihopkopplade med varandra glider de ut i mörkret. Av tystnaden förstår de att all kommunikation med Jorden har brutits och samtidigt som rädslan övergår i panik så försvinner lite syre för varje litet andetag...

 

Regi: 

Filmtips för...: 

År: 

2013

I en nära framtid när jorden är på väg att dö upptäcks en mystisk spricka i tid och rum som öppnar möjligheter för människan att undersöka nya platser att överleva på. Den före detta NASA-ingenjören och skickliga piloten Cooper, numera jordbrukare som de flesta andra, tvingas lämna sina barn bakom sig när det visar sig att han är bäst lämpad att leda uppdraget ut i det okända.

 

Filmtips för...: 

År: 

2014
Svenska rymdäventyr

Sverige har skjutit upp hundratals raketer. Svenska kameror användes av astronauterna som åkte till månen. En svenskbyggd månsond är unik i rymdhistorien. Sverige har konstruerat sju avancerade satelliter och utvecklat de första miljövänliga raketbränslet. Europas största raket har vitala delar som är svenska. Svenska instrument finns på satelliter i banor runt Mars, Venus och Saturnus, nu också runt en komet. Sedan väntar Merkurius och Jupiter. Rymdnationen Sverige håller världsklass. Det tycker också Christer Fuglesang.

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

978-91-86853-61-7

År: 

2014
Det svarta hålet

Dags för nya rymdäventyr med Markus och Mariana. Ännu en gång får syskonen följa med farbror Albert ut i rymden. Resan går rakt in i ett svart hål, där kvantfysikens alla mystiska och underliga fenomen sätter barnen på stora prov. Den kvantfysiska världen är helt annorlunda än den värld vi känner till. Saker kan vara på flera ställen samtidigt, vara sammanflätade på  stora avstånd och katter kan vara båda döda och levande samtidigt.

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

9789186061661

År: 

2013
Zathura - Ett rymdäventyr

För den något yngre publiken kan vi tipsa om filmen Zathura - Ett rymdäventyr från 2005. Det är en berättelse om ett fantastiskt äventyr som de två unga bröderna Danny och Walter dras in i när huset där de bor på ett magiskt vis slungas ut i rymden. Det är ett äventyr som tar med bröderna på en resa till den lila planeten Zathura.

Regi: 

Filmtips för...: 

År: 

2005

Ett team av forskare upptäcker en ledtråd till mänsklighetens ursprung på jorden. Vi får följa besättningen ombord på rymdskeppet Prometheus där de följer en stjärnkarta från forntida kulturer. Den leder dem på en resa till en avlägsen planet genom de mörkaste hörnen av universum. Filmen är producerad och regisserad av Ridley Scott och i huvudrollen ses den svenska skådespelerskan Noomi Rapace.

Regi: 

Filmtips för...: 

År: 

2012

Mellan 1968 och 1972 färdades nio amerikanska rymdfarkoster till månen, och 12 astronauter vandrade på dess yta. I ”In the shadow of the moon” berättar besättningsmedlemmarna sin fascinerande historia.

Regi: 

Filmtips för...: 

År: 

2007
Sifferplaneten

Sifferplaneten är andra boken i astronauten Christer Fuglesangs barnbokserie om rymden. Denna gång behöver farbror Albert hjälp med att undersöka en av Jupiters månar. Trots att det är dagen före julafton tvekar inte syskonen Markus och Mariana att följa med ut i rymden igen. Men allt går inte riktigt som planerat. De hamnar mitt i ett spännande äventyr på den märkvärdiga Sifferplaneten där matematikgeniet Prinsessan Ett har blivit bortrövad. Ska de kunna rädda prinsessan? Och hur blir det med julfirandet?

Boken är illustrerad av Johan Egerkrans.

Författare: 

Boktips för...: 

ISBN: 

9789186061319

År: 

2012

Sidor

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.