I september kommer 100 astronauter till Sverige. Varför? Vår egen astronaut Christer Fuglesang har bjudit in dem att delta i ASE-kongressen 2015! Under en vecka ska de bland annat besöka Stockholm, Linköping och Växjö. Den 23 september får 20 000 svenska skolelever och studenter påhälsning av astronauterna.

På Rymdstyrelsens hemsida har vi samlat information om den här spännande händelsen.

 

Den 4-8 maj besöker Christer Fuglesang skolor i Trollhättan, Uddevalla, Göteborg, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Även Chalmers tekniska högskola i Göteborg får besök av vår astronaut. Skolturnén är ett led i Rymdstyrelsens arbete med att främja intresset för naturvetenskap hos Sveriges ungdomar. Klasserna har förberett sig på olika sätt med skolarbeten med rymdanknytning som de kommer att presentera för Christer när han kommer på besök. 

 

Rymdsonden Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år för att nå sitt mål – kometen Churyumov-Gerasimenko. Ombord finns bland annat svenska instrument som ska användas för att för första gången i detalj undersöka en komet. Rosetta ska även skicka ner en landare på kometens yta för att på så sätt kunna studera den på riktigt nära håll.

 

Kampanj: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.