Lyckad testflygning för den framtida rymdfarkosten Dream Chaser

Rymdfarkosten Dream Chaser gör en lyckad landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien.
Rymdfarkosten Dream Chaser gör en lyckad landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien.
 
NASA/Carla Thomas.

Den amerikanska rymdfarkosten Dream Chaser gjorde under förra veckan en lyckad testflygning och landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien. I det efterlängtade testet tog en helikopter Dream Chaser till en höjd på drygt 3 000 meter. Därifrån kunde farkosten glidflyga ner och landa på en landningsbana i Kalifornien.

Det här var Dream Chasers andra flygning. I oktober 2013 genomfördes en första testflygning som ansågs framgångsrik trots ett landningsfel som orsakade att farkosten gled av banan efter landning.

Dream Chaser byggs av det amerikanska företaget Sierra Nevada Corporation och ser ut som en mindre version av Nasas klassiska rymdfärja. Den ska kunna skicka både människor och last i omloppsbana runt jorden och sedan landa på vilken landningsbana som helst. Dream Chaser startar vertikalt på en Atlas V, Ariane 5 eller Falcon Heavy-raket och landar sedan helt själv, horisontellt på en vanlig landningsbana.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.