Sentinel-5P står redo på startplattan

Miljösatelliten Sentinel 5 står redo för uppsändning.
Miljösatelliten Sentinel 5 står redo för uppsändning.
 
ESA/ATG medialab.

I morgon, fredagen den 13 oktober, klockan 11.27 svensk tid ska miljösatelliten Sentinel-5P sändas upp. Satelliten anlände till den ryska rymdbasen Plesetsk Cosmodrome redan i september, varifrån uppsändningen sker. Här har den genomgått en serie tester och förberedelser inför den stora dagen.

Ett team på 40 ingenjörer och forskare har under sex månader haft en intensiv period av träning och förberedelser inför uppsändningen. Efter sista repetitionen i tisdags bekräftade de att allt och alla på marken är redo att ta över kontrollen över Sentinel-5P när den når rymdens hårda miljö.

När Sentinel-5P når rymden och separerats från raketen ska den efter bara 14,5 minut ringa hem och lämna en första rapport. Signalera går via en jordstation här i Sverige vidare till Esas huvudkontor i Darmstadt, Tyskland. Det är i det ögonblicket som år av noggrann utveckling, hårt arbete och långa förberedelser sätts på prov och börjar ge resultat.

Väl i drift kommer Sentinel-5P att kartlägga den globala atmosfären varje dag med en väldigt hög upplösning. Man kommer då att i detalj se luftföroreningar ovanför städer över hela jorden.

Se uppsändningen live på Esa med start klockan 11.00 (fredag 13/10)!

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.