Månmosaik på Saturnus

Den här häftiga mosaikbilden är ytan på en av Saturnus månar.
Den här häftiga mosaikbilden är ytan på en av Saturnus månar.
 
Nasa/JPL-Caltech/Space Science Institute/Lunar and Planetary Institute

Dione är en av Saturnus månar och solsystemets femtonde största måne. Den här häftiga bilden på månens yta är tagen av den internationella rymdfarkosten Cassini.

Det tar 2,7 dagar för Dione att ta sig ett varv runt Saturnus. De olika färgskiftningarna på månens högra respektive vänstra halvklot beror på månens riktning i omloppsbanan.

Den mörka delen är månens bakre halvklot och den gröna färgen tros uppkomma av strålning från Saturnus magnetosfär. Den spräckliga ljusa färgen som slingrar sig över är klippor som kan vara flera hundra meter höga. Den ljusa delen, som är månens främre halvklot, har fått sin färg av isigt stoft från Saturnus ringar.  

De olika färgkombinationerna på månens yta ser nästan ut som mosaik. Det är fascinerande vilka former och färger som skapas i rymden.

Kort om Cassini-Huygens:
Cassini/Huygens är ett samarbete mellan amerikanska NASA, europeiska ESA och Italienska ASI vars uppdrag är att studera Saturnus. Svenska forskare från Institutet för rymdfysik har instrument ombord på Cassini. Uppdraget började 1997 och kommer avslutas i september 2017, då kommer Cassini störta in Saturnus atmosfär.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.