Galileo

ESAs nya vrålåk redo att testköras

ESAs nya bil

Källa: ESA, Anneke Le Floc'h.

Kolla in ESAs nya bil. Det är ingen vanlig bil utan ett telekommunikation- och navigeringsfordon. Bilen är ett rullande testcenter med plats för tre personer. Den är proppfull med teknik för att hitta och testa navigering och telekommunikation som skickas ner till jorden från bland annat Galileosatelliterna. Till sin hjälp finns inbyggda datorer, LCD-skärmar, kameror, mikrofoner och massvis med annan teknik.

ESAs nya bil

Källa: ESA, Anneke Le Floc'h.

Bilen är byggd för att klara av att användas över hela Europa. Från isiga fjordar till det soliga Medelhavet. Luftkonditioneringssystemet kommer att hålla både personal och utrustning bekväm i yttertemperaturer mellan -10 º C till +40 º C.

 Vem vet, kanske kommer bilen att rulla även på svenska vägar i framtiden.

Här kan du läsa mer om bilen.

Gästbloggare: Robert om Galileo SAR

Galileo
Bild: SAR-transpondrar ska placeras på satelliterna i navigeringsprojektet Galileo. Källa: ESA.

I förra veckan kunde ni här på Rymdkanalen läsa om COSPAS-SARSAT, som är ett samarbete kring räddningsinsatser med hjälp av rymdteknik. Inom det stora europeiska satellitnavigeringsprojektet Galileo så ämnar man bidra till COSPAS-SARSAT genom att placera transpondrar för så kallade SAR (Search And Rescue) ombord på några av sina satelliter. Galileo SAR räknas således som en utav fem tjänster som Galileo kommer att kunna erbjuda i dess initiala form redan vid slutet av 2014.

Under hösten 2012 sändes två stycken IOV-satelliter inom Galileo (Galileo IOV2) upp och det som är lite speciellt med dessa satelliter är att de är de första Galileosatelliterna som bär med sig SAR-transpondrar. I dagarna har man nu slagit på dessa apparater och inledande tester visar på att de verkar ha klarat sig oskadda under uppsändning och sin första tid i bana på cirka 23 200 kilometers höjd runt Jorden. När testerna sedan är slutförda och man kan fastställa att transpondrarna fungerar väl så kommer de att tas in i COSPAS-SARSAT för att göra denna samhällsnyttiga tjänst ännu bättre.

/Robert

Har du också något spännande att dela med dig av?
Kanske har du just sett ditt första stjärnfall, läser om rymden i skolan eller jobbar med någon form av rymdverksamhet. Skriv till oss på redaktionen! Om du är expert eller bara intresserad av rymden i största allmänhet spelar ingen roll, vi är alltid intresserade av fängslande historier om allt som rör världen ovanför oss.

Redaktionen når du på: red@rymdkanalen.se

Gästbloggare: Hur vet man att man är nära ekvatorn?

Parabolantenner i Franska Guyana

Foto: Robert Lundin

När jag var i Franska Guiana för några veckor sedan för att titta på uppsändningen av Galileo IOV 2 så kom jag att tänka på en sak. Bara genom att se sig omkring lite så kan man lista ut ungefär på vilken latitud man befinner sig (om man nu inte redan skulle veta det). Man kan givetvis titta på hur solen står i förhållande till lokal tid men jag tänkte på ett annat sätt. Denna bild tog jag med min mobilkamera från bussen på väg ut till raketbasen och lägg märke till hur parabolantennerna är riktade. De är riktade nästan rakt upp mot zenit och eftersom ni vet att dessa antenner används för att ta emot satellit-TV och att våra satelliter för utsändning av TV ligger i geostationär bana, så kan vi dra slutsatsen att vi nog är relativt nära ekvatorn. Detta eftersom det geostationära fallet endast kan uppnås i ekvatorialplanet. Kourou i Franska Guiana ligger för övrigt på ca 5 grader nordlig bredd så visst stämmer det ganska bra J

/Robert

Gästbloggare: Robert om Galileo IOV 2 från Kourou

Robert I Kourou, uppsändningen av Galileo satelliter

Bild: Robert vid raketen Soyuz

Den 12 oktober klockan 18:15:01 UTC fick jag äran att bevittna uppsändningen av det andra paret satelliter inom IOV-fasen av Galileo på plats vid Europas raketbas i Kourou, Franska Guiana.

Dagen började dock med att vi fick åka ut till raketen, som var av typen Soyuz, och på den första bilden poserar jag stolt framför ekipaget som man någon timme senare påbörjade tankningen av. Det lilla huset som man ser skydda raketen kör man sedan bort på räls ca 55 minuter innan start. Efter titten på raketen bar det av till kontrollrummet där det annonserades att tankningen påbörjats och då förstod vi att det fanns goda möjligheter att raketen skulle gå iväg på utsatt tid och att vädret inte beräknades ställa till det. Efter en snabb lunch så åkte vi ut till åskådarplats och en nervös väntan tog vid. Vi stod på ca 5 km avstånd och raketen såg verkligen pytteliten ut på det avståndet och man hade huggit ner regnskogen som i en gata för att man skulle se ordentligt ifrån denna plats. Några minuter innan start så rusade de flesta ut ur det mot den starka solen skyddande tältet för att se bättre. När sedan raketen startade var det hela ganska snabbt över, även om det går ganska sakta i början av en raketfärd. Det är ju så att dragkraften från raketmotorerna är konstant under en uppsändning och att ekipaget får sin acceleration pga. att man hela tiden tappar massa. När sedan Soyuz försvunnit utom synhåll bar det åter av till kontrollrummet där raketoperatören annonserade uppsändningen som lyckad då satelliterna och det övre steget (av typen Fregat) gått in i ”cruising phase” i väntan på satellitseparation. Denna separation skedde sedan ca 3 timmar och 40 minuter efter start och även den var lyckad och det stora jublet utbröt sedan när man fick första kontakt med satelliterna. Det roligaste på hela resan var nästan att se projektledaren på ESA Javier Benedicto’s glädje när detta skedde. Efter detta var det dags att fira denna lyckade uppsändning och under kvällen fick jag även reda på att satelliterna felfritt fällt ut sina solpaneler och riktat dem mot solen för att börja ladda batterierna.

IOV-fasen (In Orbit Validation) tjänar till att verifiera Galileosystemet och man kommer nu att för första gången kunna genomföra en positionering på Jorden enbart baserad på Galileosatelliter. Efter detta kommer Galileokonstellationen i rask takt fyllas med satelliter under 2013 och 2014 för att man i slutet av 2014 kunna erbjuda Galileo’s efterlängtade tjänster. Det återstår alltså åtskilligt med uppsändningen med både Soyuz och Ariane 5 inom Galileoprogrammet och det är bara att hoppas att man får möjligheten att se detta igen.

 

Kontrolrummet

Bild : Kontrollrummet i Kourou

 

/Robert

Galileo-systemet får tillökning idag

Andra paret Galileo-satelliter står redo

Bild: Galileosatelliterna genomgår de sista förberedelserna inför uppsändningen. Källa: ESA–S. Corvaja, 2012.

I kväll klockan 20:15 svensk tid, skjuts de andra paret Galileo-satelliter (Europas oberoende, civila satellitnavigationssystem) upp med en Soyuzraket från Kourou i Franska Guyana, Sydamerika.

Uppsändningen visas live från klockan 19:48 och cirka en timme framåt. Från start till att satelliterna tas i drift, alltså när dispensern släpper satelliterna åt var sitt håll, tar det tre timmar och 44 minuter. Så direktsändning återupptas klockan 23:25.

Delar av satelliterna och den mekaniska anordning, dispensern, som håller fast satelliterna under färden kommer från RUAG Space i Linköping. Deras dispenser ska se till att satelliterna separeras simultant i rätt banposition. Ombord på satelliterna finns även datorer och antenner från RUAG Space i Göteborg.
Galileo-systemet består snart av 4 satelliter

Bild: Så här kommer det se ut när Galileo-systemet nu kommer attt bestå av fyra satelliter. Källa: ESA – P. Carril.

När dessa två satelliter kommit på plats i rymden består Galileo-systemet av fyra  satelliter (de två första sköts upp för ett år sedan). Då kommer en komplett systemfunktion på Galileo att kunna testas. Ett fullt utbyggt system kommer att innehålla 30 satelliter och bräknas vara uppe år 2020.

Gästbloggare: Robert om Galileo Application Congress 2012

 

Bild: Galileo, ESA 

Den 26-27 januari gick Galileo Application Congress 2012 av stapeln i Prag! Detta kommer av att den nya EU-myndigheten GSA (European GNSS Agency) under året flyttar in i sina nya lokaler i hjärtat av den tjeckiska huvudstaden. GSA skall sköta driften av de två europeiska GNSS-systemen; EGNOS och Galileo och en rad dignitärer turades om att hålla sina inledande tal. Först ut var Tjeckiens premiärminister Nečas och detta tycker jag visar på projektets status i Tjeckien och även i Europa.

Under dagarna två diskuterades de framtida tjänster som kan komma av den infrastruktur man nu bygger upp i rymden. Många sådana tjänster känner vi redan till eftersom det amerikanska GPS-systemet funnits i drift sedan länge. Med fler samverkande navigationssatelliter i bana runt Jorden öppnar sig nya möjligheter till tjänsteutveckling. Möjligheterna till navigationstjänster i urbana miljöer kommer att bli allt bättre med fler satelliter och en del forskare ser att man i framtiden kommer att kunna reglera trafikflödet i storstäderna med hjälp av satellitteknik. Det tycker i alla fall jag känns ganska häftigt!

/Robert

 

Teckningstävling avgjord

Bild: Så här fint är det vinnande bidraget! TV4 play.

Europeiska kommissionen har hållit en teckningstävling för barn runt om i Europa. Ett barn i varje medverkande land utses till vinnare och får en av satelliterna i Galileo-programmet uppkallad efter sig.

Barnen fick teckna, måla eller färglägga på vilket sätt de ville. Man fick använda alla slags material som färger, tuschpennor, blyertspennor, lim och glitter. Huvudsaken var att de använde en stor dos fantasi!

Av alla bidrag som skickades in från Sverige drogs Ellen Marshall-Heyman som vinnare! Hon medverkade på Nyhetsmorgon på TV4 för ett par dagar sedan.

Ellen%20f%C3%A5r%20en%20satellit%20uppkallad%20efter%20sig

Gästbloggare: Separationen lyckades!

Thorwald Larsson

I den senaste rapporten från Galileos uppsändning berättar Thorwald Larsson att de två satelliterna nu separerat från det sista raketsteget, kallad Fregat. Det var en enorm lättnadskänsla. Applåder och gratulationer från kontrollrummet!

 

Gästbloggare: Telefonsamtal från Kourou

Uppsändning

Bild: Uppsändningar av Souyoz och Galileo satelliterna. ESA.

Vi fick precis ett samtal från Thorwald Larsson som är på plats i Kourou. Han har nu sett uppsändningen av Soyuz. Och berättar att det var osäkert in i det sista på grund utav regn och åskan som var på väg in. Nu går alla väntar på separation i det sista raketsteget. Det är beräknat till 15.30 svensk tid. Då får man också veta om satelliterna lever och är i bana.

Vi håller tummarna!

Missade du uppsändningen, se den här.

Ny tid för uppsändningen av Galileo

Bild: Soyuz-raketen, ESA

Nu är problemen lösta med bränslepåfyllningsslangarna och ny tid för uppsändning av Galileosatelliterna är kl 12.30 idag. Följ nedräkningen och uppsändningen live här.

Nu håller vi tummarna att Soyuz-raketen kommer iväg!