InSight på väg mot sitt uppdrag på Mars

 
NASA

Nasas Marsrobot InSight har nu påbörjat resan till sin arbetsplats på Mars. Den 5 maj genomfördes en lyckad uppsändning med en Atlas V-raket från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. Redan efter 13 minuter och 16 sekunder nådde rymdfarkosten sin första planerade bana, en dryg timme senare tändes ett andra raketsteg som skickade InSight mot den röda planeten. 93 minuter efter uppsändningen separerade InSight från raketen och fortsätter den sista biten på helt egen hand.

InSight, Interior Exploration med Seismic Investigations, Geodesy och Heat Transport, ska studera det som finns långt under Mars markyta. Den ska bland annat mäta jordskalv med en så kallad seismometer och ta prover fem meter ner i marken med hjälp av en lång borr. På så sätt hoppas forskarna få svar på de processer som format Mars och då även de andra steniga planeterna i vårt inre solsystem.

Här kan du läsa mer om Insight.

 

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.