Rymdarmen hjälper kirurger på jorden

 

Ibland frågar sig människor varför vi ska lägga pengar på rymden när vi har saker att lösa här på jorden. Faktum är att många problem som vi har på jorden kan lösas med teknik som först skapats för att användas i rymden.

I videon ovan berättar Canadas rymdstyrelse hur de med hjälp av företaget MDA skapade robotarmen Canadarm2 som sitter på utsidan av den internationella rymdstationen ISS. Tekniken bakom Canadarm2 kunde sedan anpassas för att hjälpa kirurger på jorden att förkorta operationstiden på patienter.

På Rymdstyrelsens webbplats finns fler artiklar om hur rymdteknik skapar förutsättningar för att lösa problem på jorden.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.