Kan supermassiva svarta hål äta upp sina galaxer?

 
NASA/CXC/SAO.

Ny forskning visar att universums allra största svarta hål, så kallade supermassiva svarta hål, växer snabbare än de galaxer de bor i. Supermassiva svarta hål kan beskrivas som gravitationskällor i centrum av stora galaxer som exempelvis vår egen Vintergatan.

Men om dessa svarta hål växer snabbare än sina galaxer – betyder det att de på sikt kommer ”äta upp” sina galaxer? Nej, så är det inte. De flesta av dessa svarta hål har avtagit i sin tillväxt och kommer därför inte sluka sina värdgalaxer.

Den här nya kunskapen kommer från två nya studier med data från bland annat NASAs rymdteleskop Chandra X-ray.

Här kan du läsa mer.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.