Forskningsraket ska spåra norrskenets effekter

Norrsken sett från Talkeetna i Alaska.
Norrsken sett från Talkeetna i Alaska.
 
Dora Miller.

Från jorden ser norrsken stillsamt och vackert ut, men de dansande färgerna är egentligen ett resultat av våldsamma kollisioner mellan partiklar från solen och jordens atmosfär.

Jorden har ett skyddande hölje, magnetosfären, som skyddar jorden från stora mängder partiklar och energi. Vid kollisioner mellan partiklar från solen och jordens atmosfär kan en viss energimängd, som inte är synligt med blotta ögat, tränga in i geosfären. Det är detta som Nasas forskningsraket AZURE, Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment, ska utforska.

AZURE är den första av åtta forskningsraketer som under de närmsta två åren ska sändas upp från Andøya och Svalbard i Norge. Uppdraget är en del av det internationella samarbetet The Grand Challenge Initiative – Cusp”.

Forskningsraketerna ska studera de processer som förekommer vid jordens poler, där magnetfältet är som svagast och böjer sig ner i atmosfären. Detta möjliggör för partiklar från rymden att blanda sig med partiklar i geosfären.

Här kan du läsa mer om AZURE

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.