Francesca Capel ska studera kosmisk strålning

 

Francesca Capel doktorerar i partikelfysik tillsammans med Christer Fuglesang vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. För två år sedan flyttade hon från Storbritannien till Sverige för att genom projektet Mini-EUSO studera ultrahög energetisk kosmisk strålning.

Mini-EUSO är ett litet UV-teleskop på 30 kilo som består av ett optiskt system, en fotodetektionsmodul och ett datainsamlingssystem. Den kommer att titta ner på jorden från ett fönster på rymdstationens Zvezda-modul och arbeta under rymdstationens lokala nattid.

Mini-EUSO skickas upp till internationella rymdstationen i december 2018 där den ska stanna i två år.

 

Läs mer om Mini-EUSO här.

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.