60 år sedan USA sände upp sin första satellit – Explorer 1

 
JPL

Fyra månader efter att Sovjetunionen lyckats sända upp världens första satellit Sputnik sändes USA:s första satellit upp i omloppsbana runt jorden. Satelliten hette Explorer 1 och blev början på USA:s starka ställning som rymdnation. Explorer 1 sändes upp på en Juno-raket den 31 januari 1958 från Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Satelliten byggdes och sändes ut i rymden på bara tre månader.

Med hjälp av Explorer 1:s instrument kunde vetenskapsmannen James Van upptäcka att jorden har ett strålningsbälte - ett område där elektroner och joner fångas in av en planets magnetfält. Detta var en mycket stor upptäckt som nu kallas Van Allen-bälten.

Läs mer på Nasas sajt.
 

Se också vår film om Sputnik:

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.