Stjärnan gjorde det omöjliga – exploderade två gånger

Illustration av när en supernova exploderar
 
NASA/ESA/STSCI/G. Bacon

När en stjärna som är mycket större än vår sol dör exploderar den. Stjärnan blir då en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum och ljuset från en sådan explosion kan då och då ses från jorden. Enligt de rådande teorierna kan en stjärna bara explodera en gång, men observationer av forskare på Keck Observatory på Hawaii gör att vi nu kanske måste ifrågasätta den teorin.

Supernovan i fråga, som fått namnet iPTF14hls, har exploderat flera gånger de senaste 50 åren. Den fortsätter alltså att kollapsa och explodera gång på gång. Varför just denna stjärna kan explodera flera gånger är just nu oklart. Forskarna har en teori om att det kan bero på stjärnans otroliga storlek – den är hela 50 gånger större än vår sol. En annan teori är att det har bildats antimateria i stjärnans inre.

Läs mer på Engadget och Astronomy.com.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.