Vad är en solförmörkelse?

 
ESA/Royal Observatory of Belgium

Måndagen den 21 augusti 2017 kommer det ske en total solförmörkelse över hela USA. Förra gången det hände i USA var 1979. Men vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Den blockerar då under några minuter nästan allt solljus från att nå jorden – mitt på ljusa dagen. Solen är 400 gånger större än månen men av en slump ligger månen så pass nära jorden att den ändå ser lika stor ut på vår himmel. Därför kan den blockera solens ljus.

Det sker totala solförmörkelser med jämna mellanrum på jorden. Men det tar ungefär 400 år för ett och samma ställe att uppleva en total solförmörkelse. När det sker en total solförmörkelse ser det ut som att en skiva täcker över en del av solen tills den – om man befinner sig i den totala solförmörkelsens bana – täcker över hela solen. En total solförmörkelse kommer inte ske i Sverige förrän år 2126.


Solförmörkelsen i USA
Som längst kommer ljuset blockeras under två minuter och 40 sekunder. Den totala solförmörkelsen kan bara ses i en liten del av USA, men mer eller mindre hela USA och stora delar av Kanada och länder i Central- och Sydamerika kommer kunna se en partiell solförmörkelse – alltså att en del av solen täcks av månen.


 

Källa: Nasa


Använd alltid glasögon specialanpassade för solförmörkelse
Människor skadar allvarligt sina ögon om de tittar direkt in i solen. Därför måste man använda specialanpassade glasögon för solförmörkelse om man vill titta mot solen under en solförmörkelse. Det är bara under den totala solförmörkelsen som det är okej att titta mot solen. Läs mer.

 

 

Fler länkar
Läs Illustrerad vetenskaps artikel om solförmörkelser
Läs Populär astronomis guide till solförmörkelsen i USA

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.