Fakta och myter om fullmånen

 

Ungefär tolv gånger per år är hela den sida av månen som är vänd mot jorden belyst av solen. Denna månfas kallas fullmåne och syns när jorden befinner sig i en rak linje mellan solen och månen.

 

Ibland ser fullmånen märklig ut

Under en fullmåne kan det ske många intressanta optiska illusioner. Under en månförmörkelse ser månen röd ut. Vid en supermåne befinner sig månen i sin närmsta position till jorden och ser därför enormt stor ut.
 

Myter och folktro om månen

Fullmånen har alltid förundrat människor på jorden och den har ofta tillskrivits övernaturliga krafter. Människor upplever exempelvis att de sover sämre under denna fas. Det finns visst vetenskapligt belägg för detta, men troligtvis kan många historier om sömnlösa nätter under fullmåne förklaras med att det helt enkelt är ljusare på jorden under fullmånen.

Det engelska ordet för galning, ”lunatic”, kommer från det latinska namnet för månen, ”lunar”. Detta beror på myten att fullmånen gör människor galna. Det finns inga starka bevis för att det sker fler aggressiva eller märkliga handlingar under en fullmåne.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.