Starmus, dag 4: Larry King leder spännande rymdsamtal

 
Rymdkanalen

Larry King, programledare i radio och tv sedan 1950-talet, ledde ett nästan två timmar långt samtal med en något udda sammansatt panel. Den bestod av:

• Neil deGrasse Tyson - astrofysiker, författare och programledare i radio och tv. 

• Eugene Kaspersky  - grundare av datasäkerhetsföretaget Kaspersky Labs. 

• Finn Kydland  - nobelpristagare i ekonomi. 

• Oliver Stone - regissör bl.a. Plutonen och senast Snowden.

• Chris Pissarides - nobelpristagare i ekonomi.

Panelen gav sprudlande framtidsscenarier men de var överens om att internet var en vattendelare, generationen som är född med tillgång till internet är mer fria i sitt sätt att tänka och se på vad som är möjligt och genomförbart. Ett exempel som diskuterades anspelade på Stephen Hawkings föredrag om att människan måste exploatera och skapa möjligheter att leva och bo på andra planeter. Varför kan vi inte göra om Sahara och andra obeboeliga platser på jorden innan vi börjar titta på andra planeter? Lösningen är att jobba med både och, tyckte panelen.

Starmus-festivalen bjuder också på en ny rysk rymdfilm, The Spacewalker. Det är en tekniskt snygg hjältesaga om kosmonauten Aleksej Leonov som 1965 genomförde den första rymdpromenaden. Leonov var utanför rymdfarkosten i cirka 12 minuter och mot slutet blev det dramatiskt, rymddräkten svällde och gjorde det svårt för Leonov att röra sig och ta sig tillbaka in i luftslussen. Filmen verkar inte komma upp svenska biografer men trailern finns på Youtube

Nu tar vi på Rymdkanalen sommarlov! Självklart kommer vi fortsätta att uppdatera er om allt spännande som händer i rymden och i rymdtekniken, men i lite lugnare takt. 

Glad midsommar! 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.