Starmus, dag 3: Fuglesang och Hawking

 

Starmus äger rum på flera platser runt om i Trondheim bland annat på torget mitt i stan. Där hade ett par hundra barn samlats, trots regn, för att lyssna på Christer Fuglesang och månfararen Charlie Duke. Barnen frågade om hur maten smakade i rymden, inte lika bra som på jorden, och om det gjorde ont att landa på månen, nej.

 

 

Stephen Hawking höll en bejublad föreläsning över videolänk till Trondheim. I talet redogjorde Hawking för hans syn på mänsklighetens framtid och det handlade mycket om att vi måste våga ta språnget från jorden och försöka hitta metoder för att leva på andra planeter. Hawking talade också om projektet Breakthrough Starshot som han är engagerad i, det går ut på att skicka en liten farkost med ett solsegel till Proxima Centauri b som är en intressant exoplanet. Målet för Starshot är att på drygt 20 år nå till Proxima Centauri b, trots att det är mer än fyra ljusår dit. Det är genom strålar med laser mot solseglet som farkosten ska kunna uppnå den mycket hög hastigheten, ca 20 procent av ljusets hastighet.

 

Idag delades också Stephen Hawkings pris för forskningskommunikation ut, 2017 års pristagare blev:

- Neil deGrasse Tyson, astrofysiker och väldigt populär i radio och tv.

- Tv-serien Big Bang Theory

- Jean-Michel Jarre, fransk musiker

 

Tre månfarare, Buzz Aldrin (via videolänk) Apollo11, Harrison Schmitt Apollo 17 och Charlie Duke Apollo 16 samtalade med Neil deGrasse Tyson om sina upplevelser på månen och hur framtidens utforskning bör se ut.


Läs fler inlägg om Starmus här.
 

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.