Luleåforskare är med och bestämmer landningsplats på Mars

 
ESA/DLR/FU Berlin

Tanken är att en europeisk robot, ExoMars Rover, ska flygas till Mars år 2020 inom Esa-uppdraget ExoMars. Men först måste man bestämma var på planeten som roboten ska landa. Landningsplatsen får inte vara för brant, jorden får inte vara för lös och det får inte finnas för stora stenar på platsen – då kommer roboten få det svårare att ta sig därifrån. I dagsläget finns det två potentiella landningsplatser för ExoMars Rover – Oxia Planum och Mawrth Vallis. Båda ligger på planetens norra halvklot. Snart ska en av dessa två platser väljas ut.

Maria Paz Zorzano och Javier Martín-Torres är professorer vid Luleå tekniska universitet. Maria och Javier är två av de forskare som varit med och bestämt var ExoMars Rover ska landa.

– Besluten fattas genom konsensus inom forskarsamhället och naturligtvis känner vi oss oerhört glada över att få bidra till den här internationella insatsen, säger Javier Martín-Torres i ett pressmeddelande.

Ett av instrumenten på ExoMars Rover är ”HABIT” – ett instrument som ska undersöka hur beboeligt planeten Mars är idag. Det ska den göra genom att titta på tillgången på flytande vatten, mäta värmeintervaller och UV-strålning. HABIT-instrumentet är byggt vid Luleå tekniska universitet i samarbete med det svenska företaget Omnisys Instruments.

Läs mer på Luleå tekniska universitets sajt och på Esa:s sajt.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.