Astronauten Peggy Whitson är befälhavare på ISS, igen!

Från vänster; Thomas Pesquet, Peggy Whitson och Shane Kimbrough tillsammans på ISS
Från vänster; Thomas Pesquet, Peggy Whitson och Shane Kimbrough tillsammans på ISS
 
NASA

Under 2008 blev den amerikanska astronauten Peggy Whitson den första kvinnan att ta kommando över rymdstationen ISS. Whitson och hennes nasakollega Sunita Williams är de enda kvinnliga astronauterna som varit befälhavare på ISS, men i veckan blev det återigen dags för Whitson att ta sig an rollen. Den 9 april lämnade tidigare befälhavare nasaastronauten Shane Kimbrough ISS tillsammans med de ryska astronauterna Sergey Ryzhikov och Andrey Borisenko. Detta betyder att Peggy Whitson inte bara var den första kvinnliga kapten på ISS, utan även den första kvinnan som tar sig an rollen som befälhavare en andra gång.

I videon ser du fem saker som du antagligen inte visste om Peggy Whitson!

Här kan du läsa tidigare inlägg med Peggy Whitson!

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.