Ultrasnabb vind från svart hål

Svart hål med ultrasnabba vindar
Svart hål med ultrasnabba vindar
 
ESA

Utströmmande gas är en vanlig företeelse hos de gigantiska svarta hål som finns i galaxers centrum. När ett svart hål har slukat för mycket gas sker ett utsläpp i form av en ultrasnabb vind från hålet. Forskare studerar vindarna eftersom att man tror att dessa har en stor påverkan när det kommer till regleringen av tillväxten av en värdgalax. Ultravinden rensar bort den gas som annars omger svarta hål och på så sätt hindrar vinden uppkomsten av stjärnor i närheten.

Esa och Nasa har nu med hjälp av rymdteleskop gjort den mest detaljerade observationen av en ultrasnabb vind som strömmat ifrån närheten av ett svart hål. Enligt beräkningar färdas vinden i en fjärdedel av ljusets hastighet vilket motsvarar en hastighet på 71 000 kilometer per sekund. Vinden ändrar styrka och temperatur på tidskalor under en timme, så 17 dagars observationer med teleskopen i rymden har gett forskarna nya insikter i dynamiken bakom dessa våldsamma utkastningar från de svarta hålen.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.