Rexus-21 och Rexus-22 lyfter från Esrange med studentexperiment

Rexus
Rexus
 
Rexus / Bexus Facebook

Rexus/Bexus är ett internationellt samarbetsprogram mellan Rymdstyrelsen, tyska DLR och den europeiska rymdorganisationen Esa. I år firar programmet tio års jubileum och ca 1000 europeiska studenter från 20 länder har deltagit i programmet med 120 experiment på raketer, Rexus, och ballonger, Bexus.

Denna vecka har åtta studentgrupper samlats på Esrange i Kiruna för att genomföra sina experiment. Vi på Rymdkanalen var nyfikna på vad som händer där uppe så vi kontaktade Kristine Dannenberg på Rymdstyrelsen som berättade följande:

- Under 18 månader har studenter från Sverige, Polen och Tyskland utvecklat experiment inom programmet Rexus / Bexus. De åtta olika studentgruppernas arbete har genomförts på samma sätt som i riktiga rymdprojekt med olika tester, projektmöten och rapporter. Till sin hjälp har studenterna haft erfarna rymdexperter som bidragit med tekniska råd och granskat experimentens utveckling. De färdiga experimenten flyger på två raketer som når ca 80-90 km höjd över markytan. Några experiment ska testa ny teknik medan andra syftar till att få fram nya forskningresultat.

En av studentgrupperna kommer från Luleå Tekniska Universitet och har utvecklat experimentet Salacia som ska genomföra konduktivitetsmätningar i saltlösningar. Salterna liknar dem som finns på Mars och kommer ta upp fukt från atmosfären under raketflygningen. Konduktiviteten kommer tala om hur stor mängd fukt som salterna har tagit upp. En liknande mätteknik ska användas på det svenska instrumentet Habit som ska flyga till Mars år 2020.

Igår sändes den första raketen Rexus-21 upp, kolla videon här!

Idag sänds förhoppningsvis Rexus-22 upp. Under morgonen twittrade Rexus/Bexus att uppskjutningen kommer ske nu sen eftermiddag eller tidig förmiddag beroende på väder.

Den uppsändningen kan du följa live här!  

Många studenter beskriver sina upplevelser som ett minne för livet och den nya Rexus/Bexus utlysningen öppnas i juni 2017, här kan du läsa mer.

Läs tidigare inlägg om Rexus / Bexus här!

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.