James Webb Telescope, mitt i Austin

 
NASA/Chris Gunn

Hubbleteleskopets efterträdare, James Webb Telescope, är tänkt att sändas upp i rymden under 2018. Förutom att det kommer bli världens dyraste teleskop kommer det även vara världens största teleskop! Det kunde invånarna i Austin, Texas se med sina egna ögon när en fullstor modell av teleskopet placerades ut i staden under festivalen South by Southwest 8-10 mars.

Instrumentet MIRI var det första vetenskapliga instrumentet som monterades på JWST. Detta instrument har bland annat byggts av personer på Stockholms universitet, Chalmers och företaget Spectrogon i Sverige. Här kan du läsa Rymdkanalens bloggpost från maj 2012.

Här kan du läsa alla artiklar om James Webb Space Telescope på Rymdkanalen.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.