Vad är en exoplanet?

En illustration av hur exoplaneten HD 189733b skulle kunna se ut
 
NASA; ESA; M. Kornmesser

Ordet exoplanet är en förkortning av extrasolär planet, vilket syftar på att planeten kretsar runt en annan stjärna än solen. En exoplanet är alltså en planet som befinner sig i ett annat solsystem än vårt eget. De första exoplaneterna hittades på 1990-talet. I början hittades många jätteplaneter som dessutom låg i nära omloppsbana kring sina stjärnor. Men allt eftersom tekniken utvecklas kan vi nu hitta planeter som liknar jorden i storlek och som ligger på ett liknande avstånd från sina solar.


Hur hittar man en exoplanet?
Det är väldigt svårt att upptäcka en exoplanet med teleskop från jorden. Det beror dels på att exoplaneter ligger väldigt långt bort från jorden och dels på att de stjärnor som de kretsar kring lyser så starkt att exoplaneterna inte syns i våra teleskop från jorden. De flesta exoplaneterna har upptäckts genom att man gjort mätningar på hur starkt en stjärna lyser. När en exoplanet passerar sin stjärna minskar stjärnans ljusstyrka – och detta kan vi enklare se från jorden. I maj 2016 upptäckte rymdteleskopet Kepler över 1200 nya exoplaneter. Idag känner vi till över 3300 stycken exoplaneter - och fler upptäcks varje månad.


Hur långt bort ligger exoplaneter?
Alla exoplaneter som hittats ligger väldigt långt bort från jorden och med dagens teknik är det i princip omöjligt för människor att ta sig till dem.


Kan vi bo på en exoplanet i framtiden?
För att människor ska kunna bosätta sig på en annan planet finns det några saker som måste uppfyllas:

  1. Planeten måste befinna sig i den ”beboeliga zonen” runt sin stjärna. Det betyder att planeten har ett klimat som våra kroppar kan klara sig i.
     
  2. Det måste finnas en atmosfär runt planeten. Exempelvis skyddar en atmosfär våra kroppar från rymdens strålning.
     
  3.  Det måste finnas vatten.

Hittills har det inte hittats någon exoplanet som vi vet uppfyller alla dessa tre krav.

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.