Se den totala solförmörkelsen och supermånen

En solförmörkelse kan ses i natt samtidigt som supermånen visar sig.
En solförmörkelse kan ses i natt samtidigt som supermånen visar sig.
 
Exploratorium.edu

Har du vägarna förbi Indonesien? Där kan man nämligen, sent i natt, uppleva en total solförmörkelse och en supermåne samtidigt. Fenomenet visar sig när månen passerar precis mellan solen och jorden samtidigt som månen befinner sig som allra närmast jorden - vilket kallas supermåne.

En total solförmörkelse sker bara när månen och solens banor precis korsar varandra. Fenomenet supermåne inträffar när månen är som allra närmast jorden. I natt i Indonesien kring trakterna av Borneo, Sumatra och Sulawesi infaller dessa både fenomen samtidigt.  

Solförmörkelsen förflyttar sig sedan över öppet hav och kommer även att kunna ses över Hawaii. Befinner man sig i Kina, Japan eller Australien kan man också få se en partiell solförmörkelse. Se film på solförmörkelsens bana här.

Den totala solförmörkelsens väg.
Den totala solförmörkelsens väg.
 

Källa: NASA.

Så tyvärr ingen chans för oss i Sverige att se den totala solförmörkelsen med egna ögon. Men den kommer däremot att sändas live via länk från Mikronesien. Ett filmteam finns på plats på ön Woleai, i Stilla havet norr om Nya Guinea. Missa inte det runt klockan 02.30 svensk tid i natt.

Hur häftigt en solförmörkelse än må vara så är det viktigt att tänka på säkerheten, titta aldrig direkt in i solen även om det är total solförmörkelse, det kan skada ögonen!

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.