Resa till Mars med Virtual reality

På Southwest-festivalen i Texas premiärtestas Nasas nya Virtual reality-spel.
På Southwest-festivalen i Texas premiärtestas Nasas nya Virtual reality-spel.
 
NASA

Ännu är Mars en plats långt borta. Men snart kanske vi ändå kan få uppleva den röda planeten tack vare ny teknik från Nasa och ett Virtual Reality-spel. Idag har spelet premiär på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas.

Nasa har redan påbörjat sin resa till Mars med flera obemannade expeditioner. Men för oss vanliga jordbor är planeten ännu en plats så långt bort att vi troligtvis aldrig får sätta vår fot där. Däremot kan ett virtuellt besök på Mars bli verklighet inom kort.

För att förbereda astronauter inför rymdresor använder sig Nasa av Virtual Reality-simulatorer. Virtual Reality är en datorgenererad skenvärld där du som användare upplever att du befinner dig på en annan plats och du kan agera som om du vore där. Den första bemannade rymdresan till Mars sker förmodligen inte förrän runt 2030 men med hjälp av Nasas teknik kan vi snart uppleva Mars med hjälp av Virtual Reality.

Nasa är, tillsammans med universitetsstudenter vid Massachusetts Institute of Technology och spelföretaget Fusion i Florida, i full gång med att utveckla en Mars-simulator, vilket gör det möjligt att uppleva Mars från jorden genom ett Virtual Reality-spel.

För att skapa en autentisk Mars-upplevelse har spelbolaget besökt Nasa för att studera mjuk-och hårdvaror som utvecklas inför den planerade resan till Mars under 2030-talet. Studenterna har tagit fram uppgifter om levnadsvillkoren på planeten och vad som krävs för att en människa ska kunna leva och ta sig runt där.

Spelet testas i dag på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas. För er som inte är på plats i Austin, håll i er, simulatorn kommer förmodligen att göras tillgänglig via bland annat Goolge Cardboard och Facebook´Oculus Rift, helt gratis, senare i år.
Läs mer om festivalen och Nasas deltagande här.

Nasa använder Virtual Reality-simulatorer för att förbereda astronauter inför rymdresor, då kan det se ut så här.
Nasa använder Virtual Reality-simulatorer för att förbereda astronauter inför rymdresor, då kan det se ut så här.
 

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.