Avståndet mellan planeterna i vårt solsystem

Vårt solsystem.
Vårt solsystem.
 
NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

Universum är stort. Väldigt stort! Men hur långt är det egentligen mellan planeterna i vårt solsystem? Och vilket avstånd är det till månen? Här kommer svaren.

Vårt solsystem består av åtta planeter som alla kretsar kring vår stora och heta sol. Till det finns det även ett antal dvärgplaneter och flera månar som kretsar kring de olika planeterna. Vilken ordning de befinner sig från solen kan många lista ut. Men hur långt är avståndet mellan dem?

Merkurius
Mellan solen och solsystemets första planet Merkurius är det cirka 60 miljoner km. Mellan Merkurius och jorden är det cirka 70 miljoner km. Merkurius ligger alltså nästan mitt emellan jorden och solen.

Venus
Mellan Venus och solen är det cirka 108 miljoner km och mellan Venus och jorden är det 40 miljoner km.

Jorden
Jorden ligger ungefär 149 miljoner km från solen. Det är precis lagom avstånd för att vi inte ska ha det alldeles för varmt eller alldeles för kallt här på vår planet. Från jorden till månen är det däremot mycket kortare avstånd, bara mellan 363 000 och 406 000 km beroende på var i sin bana månen befinner sig. Det är en av anledningarna till att månen är den enda himlakropp vi människor rest till.

För Apollo-astronauterna tog det ca 3 dagar att åka från omloppsbana kring jorden till omloppsbana kring månen. Totalt tog det lite mer än 4 dagar från start på jorden till landning på månen.

Mars
Mellan Mars och solen är det cirka 228 miljoner km och mellan jorden och Mars är det cirka 56 miljoner km. Det är förhoppningsvis de här 56 miljoner kilometrarna som mänskligheten kommer att åka nästa gång det är dags att besöka en ny planet.

Jupiter
Jupiter ligger cirka 778 miljoner km från solen och 588 miljoner km från jorden.

Saturnus
Mellan Saturnus och solen är det hela 1 430 miljoner km och mellan Saturnus är det 1 195 miljoner kilometer.

Uranus
Uranus ligger näst längst ut i solsystemet med sina 2 870 miljoner km. Till jorden är det nästan lika långt, 2 582 miljoner kilometer.

Neptunus
Sist men absolut inte minst är Neptunus. Mellan Neptunus och jorden är det 4,3 miljarder km och mellan solen och Neptunus är det cirka 4,5 miljarder km. Här snackar vi lååånga avstånd!

Hur långt är det till månen?
Idag är det cirka 385 000 kilometer månen. Men avståndet mellan jorden och månen ökar med cirka tre centimeter per år vilket gör att det exakta svaret förändras över tid.

Men glöm inte!
Eftersom alla planeter rör sig i bana runt solen ligger de inte alltid på en prydlig rad som på bilden ovan. Det gör att avståndet också mellan planeterna och jorden varierar rätt mycket.
 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.