Vad är en solstorm?

Bild: Plasma från en solstorm trycker ihop jordens magnetfält vilket kan leda till störningar i vårt elnät. Källa: ESA/NASA/SOHO/LASCO/EIT
 

Flygstörningar, strömavbrott och norrsken. Den senaste tiden har stormar på solen påverkat vardagen för många svenskar. Men vad är egentligen en solstorm och hur kan något som är så långt borta ha betydelse för livet här på jorden? Här kommer svaret.

Vad är en solstorm?
Solstormar är egentligen explosioner på solens yta. Explosionerna är solens sätt att frigöra energi när väte omvandlas till helium i solens yttersta atmosfär. På avstånd ser explosionerna ut som utkastningar eller moln av eld på solens yta. I själva verket består de av laddade partiklar som avlägsnas från solen i mycket hög hastighet. Faktiskt så hög att partiklarna skulle kunna nå fram till jorden, en sträcka på omkring 149 600 000 kilometer, på bara 18 timmar.

Hur påverkas jorden av solstormar?
Kraftiga solstormar inträffar ofta, men de når sällan jorden. Runtom i världen finns flera varningscenter som följer aktiviteterna på solens yta och gör prognoser för solstormar för att vi ska kunna vara förberedda på utbrotten.

När en solstorm uppstår på solen, även kallat strålningsutbrott, som riktas mot jorden så slungas laddade partiklar ut från ytan. Dessa partiklar kan slå sönder solpaneler på satelliter och även störa deras datorer. Därefter kommer en våg av plasmat som trycker ihop jordens magnetfält. Det kan påverka våra högspänningsledningar och resulterar i strömavbrott, påverka telenätet och flygtrafikens radarsystem. Samhället blir mer och mer beroende av teknologi från satelliter, GPS, mobiltelefoner och andra kommunikationssystem. Därför ökar risken för att vårt dagliga liv påverkas av solstormar.

Men solstormar kan också ge upphov till mer positiva fenomen, som det vackra norrskenet. När solstormen träffar magnetfältet som omger jorden accelererar partiklar och luften bombarderas av elektroner som börjar glöda, och då kan vi se det vackra skådespelet på natthimlen.

En ny studie, publicerad i senaste Nature Communications, visar att solstormar skulle kunna bli mycket kraftfullare än vad forskarna hittills har trott. Geologiforskaren Raimund Muscheler på Lunds universitet bekräftar att två extrema solstormar inträffade för drygt 1000 år sedan. Solstormar så kraftiga att de fått förödande konsekvenser för jordens om de inträffade idag.

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.