Vad skulle hända om månen försvann?

Bild: En av Rymdkanalens läsare undrar vad som händer om månen försvinner. Källa: Nasa.
 

Det undrar en av våra rymdintresserade läsare. Så vi tänkte passa på att svara på frågan. Månen rör sig faktiskt redan nu ett antal centimeter bort från jorden varje år utan att vi märker särskilt mycket. Det här händer om den skulle försvinna helt.

I förhållande till andra planeters månar så är vår egen ovanligt stor. Det gör att den också påverkar oss på ett tydligare sätt. Men tvärtom påverkar också jorden månen en hel del. Jordens gravitation håller månen på plats, medan månens gravitation har effekt på jorden. Ett tydligt exempel på detta är tidvattnet. Vattnet på jorden påverkas nämligen av månen och den sida av jorden som är mot månen är den sida som har högvatten.

Precis som jorden håller månen på plats så håller också månen jorden på plats. Vi får därmed en jämn lutning på vår axel, vilket är orsaken till att vi till exempel har olika årstider. Om månen inte fanns skulle vår axel påverkas och vårt klimat skulle bli annorlunda, med mindre skillnader mellan olika årstider. Dessutom skulle dagslängden påverkas eftersom avsaknaden av en måne kan göra att jorden roterar fortare. Och det gör dygnen kortare.

Så om månen försvinner kan vi räkna med ett ganska långtråkigt klimat med korta dagar.

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.