Stjärnor som pussas

Två stjärnor har bildat en dubbelstjärna. Bilden är en illustration.
 
ESO/L. Calçada

Nyligen upptäcktes den här extrema dubbelstjärnan. Den består av två stjärnor som ligger så nära varandra att de nästintill sitter ihop. Forskarna tror att de kan vara på väg mot ett dramatiskt slut, då de antingen förenas för att skapa en enda gigantisk stjärna eller för att bilda ett svart hål. Men visst ser det ut som att de pussas?

Dubbelstjärnan befinner sig 160 000 ljusår bort, i ett gigantiskt moln av gas och rymdstoft kallat Tarantel-nebulosan.  Det här området i rymden kan beskrivas som den mest aktiva barnkammaren av nya stjärnor i vårt närliggande universum. Bilden är en illustration.

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.