Mystisk rymdfarkost landar på jorden

Bild: En mystisk rymdfärja med okänt uppdrag landade förra veckan i Kalifornien.
 
AP

Förra veckan landade en mystisk rymdfarkost i Kalifornien, USA. Under närmare två år har en obemannad mini-rymdfärja cirkulerat runt jorden på amerikanska försvarsmaktens uppdrag. Vilken data den samlat in har ingen utomstående ännu lyckats ta reda på.

674 dagar. Så länge har mini-rymdfärjan spenderat i omloppsbana kring jorden. Förra veckan återvände den och landade på markytan i Kalifornien på den amerikanska västkusten. Många tror att den amerikanska försvarsmakten använt den för att spionera på Kina. Men ingen vet med säkerhet vilken uppgift rymdfärjan haft. Farkosten är en del av det så kallade X-37B-programmet där två liknande flygningar genomförts både 2010 och 2011. Redan planeras en fjärde uppsändning under 2015. Här kan du se landningen.

Fakta om rymdfärjan

Längd: 9 m
Vingbredd: 4,5 m
Höjd: 3 m
Vikt: 4 989 kg
Uppdrag: Okänt

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.