Förstå hur stort vårt universum är

The Scale of the Universe 2” ger oss en bra bild över universums storlek. Från den minsta beståndsdel till hela vårt observerbara universum.  Källa: Cary och Michael Huang, htwins.net.
”The Scale of the Universe 2” ger oss en bra bild över universums storlek. Från den minsta beståndsdel till hela vårt observerbara universum.
 

The Scale of the Universe 2” ger oss en bra bild över universums storlek. Från den minsta beståndsdel till hela vårt observerbara universum.  Källa: Cary och Michael Huang, htwins.net.
 

 

Källa: Cary och Michael Huang, htwins.net.

Att vårt universum är stort vet vi nog alla, men hur stort kan vara svårt att få grepp om.

En skyskrapa är enorm i förhållande till en myra men pytteliten i förhållande till månens storlek. Men jämför man månen med universums totala storlek verkar den liten som ett sandkorn.

Ett par exempel på universums hissnande storlek är att det tar 18 år för ett flygplan att åka till solen och att Vintergatan består av 200 – 400 miljarder stjärnor!

Med hjälp av programmet ”The Scale of the Universe 2” kan man zooma in och ut på delar av universum, läsa mer om olika planeter och himlakroppar men framförallt få en bild av universums proportioner. Från den minsta beståndsdel till hela vårt observerbara universum.

Klicka här för att komma till ”The Scale of the Universe 2”.

Även Googles funktion ”100 000 stjärnor” ger en bra bild av Vintergatans storlek.

Rymdsonden Voyager 1 är det av människan tillverkade föremål som befinner sig längst bort från jorden. Den har under sina 37 år tagit sig 17 ljusår från jorden.
 

Bild: Rymdsonden Voyager 1 är det av människan tillverkade föremål som befinner sig längst bort från jorden. 

Källa: northessexastro.wordpress.com.

 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.