Första instrumentet till James Webb Space Telescope klart

MIRI-instrumentet i vibrationstest

Bild: MIRI-instrumentet genomgår viberationstest

Rymdteleskopet Hubble har gett fantastiska bilder och unik data till astronomer runt hela jorden. Men tankarna på en efterträdare till Hubble började faktiskt redan innan Hubble skickades upp ombord på en rymdfärja 1990.  Igår, 9 maj, var det stor högtidlig sammankomst och pressmöte i London för att överlämna det första instrumentet till Hubbles efterträdare. Efter tio års arbete av fler än 200 ingenjörer och forskare har det första instrumentet, MIRI, till James Webb Space Telescope överlämnats till NASA för att monteras ihop med övriga delar. Svenska forskare och företag är ansvariga för konstruktion och byggande av viktiga delar på MIRI-instrumentet (Mid Infrared Instrument).

James Webb Space Telescope kommer att efterträda Hubble och blir det kanske viktigaste verktyget för tusentals astronomer över hela världen. JWST byggs för att genomföra observationer i infrarött.

- Med JWST kommer forskarna att kunna se objekt som idag inte kan ses, därför  byggs det nya teleskopet i huvudsak för studier i infrarött, sa Eric Smith från NASA.

Teleskopets spegel kommer att ha en diameter på 6,5 meter, den består av 18 delar som är hopvikta under uppsändningen och resan till utkikspunkten som ligger 1,5 miljoner km från jorden. En av ESA:s utsända talare, Mark McCaughrean kallade JWST för ett origamiteleskop. JWST ska bl.a. studera stjärnor och planeters födelse, hur galaxer utvecklas men också exoplaneter runt andra stjärnor.

En av talarna på mötet i London var den brittiske forskningsministern, David Willetts som var mäkta stolt. Men delar av publiken tittade oroligt på varandra när ministern talade om hur upplyftande det var att se de allra första bilderna från Hubble. Många kommer nog ihåg att de första bilderna från Hubble var suddiga och oanvändbara, det var först efter att en korrigeringslins installerats av några astronauter på en extra expedition till Hubble som det blev så bra bildkvalité.  

Gårdagens möte var en milstolpe i JWST-projektet, MIRI-instrumentet som nu är godkänt och leveransklart är det allra första vetenskapliga instrumentet som är klart till teleskopet. MIRI är en infraröd kamera och spektrograf som är tusen gånger mer känsligt än de bästa instrumenten som idag finns på markbaserade eller rymdflygande teleskop. Sveriges bidrag till MIRI är några nyckelkomponenter bl.a. infraröda filter till kameran och stråldelare till spektrografen. Det svenska arbetet på MIRI har gjorts av Stockholms universitet, Chalmers och företaget Spectrogon. Det totala svenska bidraget till MIRI-instrumentet ligger hittills på ca 15 miljoner kronor (löner och hårdvara), Wallenbergstiftelsen står för 8 miljoner kronor och resten kommer från Rymdstyrelsen. Projektet beräknas kosta ytterligare ca 6 miljoner kronor för Rymdstyrelsen innan det är färdigt.

James Webb Space Telescope ska sändas upp på en Ariane-raket från rymdbasen i Kourou år 2018. Teleskopet har en beräknad livslängd på 5 till 10 år.

Pressmöte JWST

Bild: Publik från sammankomsten i London

Vi har tidigare berättat om att RUAG Space i Linköping tillverkar kolfiberantennen till JWST. 3.20 min in i filmen nedan kan du se och höra om RUAG:s bidrag till JWST.

 

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.