Hur övervakar man asteroider?

Konstnärlig tolkning av NEO.
Konstnärlig tolkning av NEO.
 
ESA - P.Carril

Det finns ca 400 000 kända asteroider i vårt solsystem och 6500 av dem är så kallade NEO:s (Near Earth Objects) som alltså kommer nära jorden. Hur har man koll på alla dessa asteroider, hur hittar man dem och hur följer man dem? NASA har ett utbyggt program för att identifiera och följa NEO:s, bl.a. publiceras en sammanställning över aktuella objekt.    

Inom Esa:s program SSA-NEO (Space Situational Awareness) arbetar man med att sammanställa data om var asteroider finns. Uppgifterna samlas in från radarsystem och teleskop runt om i världen. Vid datacentret, Small Bodies Data Centre, sammanställs astrometrimätningar gjorda av amerikanska Minor Planet Center. Sen kan risker för en eventuell kollision analyseras, man beräknar eventuella nedslagsplatser och bedömmer om en insats för att avvärja en kollition är nödvändig. Ett system för att utfärda varningar till europeiska myndigheter finns också inom ramen för SSA-NEO.

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.