Meteorit, meteor, asteroid och komet - vad är skillnaden?

 

Ja det är lite snårigt, men som tur är finns Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, och han kan svaret på sånt här. Så här är det:


En meteorit är en liten stenklump som kommit utifrån rymden till jorden. Denna typ av småsten kallas meteoriter när de är ute i rymden och meteorer när de syns som ett lysande streck på himlen när de kommer in i jordens atmosfär. Alltså blir en en meteorit som faller in mot jorden en meteor under några korta sekunder. Om något av den överlever hamnar det på jorden, då är det tillbaka till att vara en meteorit.

Meteoriter är som sagt smågrus i rymden och de finns i storlek från sandkorn till klippblock på tio meter eller mer. Det finns också ännu mindre kroppar, men de kallas ofta istället för interplanetärt stoft och större klumpar i rymden kallas istället för asteroider.

Om en av dessa kroppar, både har en hel del material som lätt kan förgasas och har en bana som ibland för den tillräckligt nära solen för att den ska bli varm nog så att förgasningen startar och ett hölje och en svans som reflekterar solljuset så kallas den istället för en komet.

Gränsen mellan kometer och asteroider är lite luddig eftersom det nog finns asteroider som är utbrända kometer, där allt redan ångats bort. 

Intressant är att kometer och asteroider bildats på olika ställen i solsystemet. Kometer bildas av lättflyktiga ämnen långt ut i solsystemets kalla delar, så att de lätt kokar bort och därför blir synliga på himlen om de råkar hamna i solsystemets varma inre delar. Medan asteroider bildas i de inre och varmare delarna av solsystemet och därför inte har mycket av lättflyktigt material utan mest består av värmetåligare ämnen som mineraler.

En annan skillnad är att kometer oftast har utdragna (elliptiska) banor som för dem omväxlande nära och långt bort från solen, medan asteroidernas banor vanligtvis är mer runda, cirkulära.
 

Bilderna är tagna från Wikipedia.

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.