Claes-Ingvar forskar om asteroider

Här är en bild på asteroiden Tjelvar (137052) som Claes-Ingvar själv har upptäckt.
Här är en bild på asteroiden Tjelvar (137052) som Claes-Ingvar själv har upptäckt.
 
Claes-Ingvar Lagerkvist.

För att vi ska kunna dela med oss av all spännande information om asteroider här på Rymdkanalens temavecka så måste vi ju få information från flera håll. En person som hjälpt oss och som länge studerat, upptäckt och forskat om asteroider är Claes-Ingvar Lagerkvist på Uppsala Universitet. Vi ställde några frågor om just asteroidforskning till honom, och här har ni svaren.


Varför forskar man om asteroider?
Asteroider, liksom kometer, är rester från planetsystemets ungdom och har stor betydelse för vår förståelse av dess uppkomst och utveckling. Därför är det väldigt spännande att forska om dem.

Vad vill man veta om asteroiderna?
Genom att studera asteroider får vi bland annat information om deras sammansättning. Vissa typer av asteroider verkar vara metallhaltiga och skulle då i en framtid kunna användas för exempelvis mineralutvinning.

Hur kan den här forskningen hjälpa oss på jorden?
En del asteroider kommer nära jorden och vissa av dem kolliderar för eller senare med jorden, eller någon av de andra planeterna. Men idag finns det flera sökprogram  för att leta efter och upptäcka dessa potentiella farliga asteroider. Så man behöver inte vara orolig.

Hur upptäcker man en ny asteroid?
Numera upptäcks alla asteroider med fotografisk avbildning så kallad CCD (Charge Coupled Device). Man tar i regel tre bilder av samma himmelsområde och låter sedan en dator jämföra dessa bilder. Asteroidernas rörelse bland stjärnorna kommer då att avslöja dem.

Kategorier: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.