ISS fyller på sina lager - lyckad dockning av ATV-3

ATV-3 dockar med ISS

Bild: ATV-3 dockar med ISS Källa: ESA/NASA

ESA:s ATV-3 (Automated Transfer Vehicle-3) även kallad Edoardo Amaldi (efter en italiensk kärnfysiker) har avslutat den första etappen av sin dockning med den ryska Zvezda-modulen av den internationella rymdstationen, ISS. Efter en något försenad start skedde dockningen smidigt när ATV-3:s dockningssond fångades av Zvezdas dockningskon vid klockan 00:31 CEST, 05:31 svensk tid (om jag räknat rätt).

För er som inte är bekanta med ATV sen tidigare så ska jag självklart tala om att ATV är ett obemannat lastskepp som används för att transportera upp mat, vatten, bränsle, utrustning mm. till besättningen på ISS.


Den 20 ton tunga ATV:n dockade med 450 ton tunga ISS med en precision på 6 cm samtidigt som hela ekipaget cirklade runt jorden i en hastighet på 28 000 km/tim. Snacka om skicklig fickparkering!

Under fem månader kommer ATV-3 att ligga dockad med ISS. Den kommer då att fungera som en tillfälligt extra besättningsutrymme på 45 kubikmeter. Jag undrar vad de ska göra där inne? Ett tillfälligt sällskapsrum kanske?

I slutet av ATV-3:s uppdrag, planerat till den 27 augusti kommer den att separera från ISS, lastad med sopor. Där efter kommer den att brinna upp i atmosfären under sitt återinträde över södra Stilla havet.

Se filmen från dockningen här.

Här kan du även se en film från förberedelserna med ATV-3.

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.