Äkta människor och robotar på ISS

 

Robothandske från NASA

Bild: NASA:s robothandske möter en handske från en astronautdräkt.

Måste säga att jag blir lite lätt fascinerad av robotar i alla dess former. Minns ni roboten Robonaut 2 som finns på ISS för att vara astronauterna behjälpliga med att tex hålla verktyg och utföra städning? Den skulle man ju ha hemma! Nu är NASA och GM i färd med att utveckla en robothandske, som liknar den på Robounaut 2, och som ska minska risken för belastningsskador för arbetare med monotona jobb men även vara en hjälp för astronauter i deras arbete på rymdstationen. I vinter har vi kunnat gotta oss i väldigt mänskliga robotar i SVT:s dramaserie Äkta människor, dessa ligger förstås en bit från verkligheten, men kul är det. I filmen nedan kan ni se några av de robotar som tagits fram inom en svenska satsning som heter Robotdalen, och de är verkliga i allra högsta grad!

 

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.