Gästbloggare: Robert om Galileo Application Congress 2012

 

Bild: Galileo, ESA 

Den 26-27 januari gick Galileo Application Congress 2012 av stapeln i Prag! Detta kommer av att den nya EU-myndigheten GSA (European GNSS Agency) under året flyttar in i sina nya lokaler i hjärtat av den tjeckiska huvudstaden. GSA skall sköta driften av de två europeiska GNSS-systemen; EGNOS och Galileo och en rad dignitärer turades om att hålla sina inledande tal. Först ut var Tjeckiens premiärminister Nečas och detta tycker jag visar på projektets status i Tjeckien och även i Europa.

Under dagarna två diskuterades de framtida tjänster som kan komma av den infrastruktur man nu bygger upp i rymden. Många sådana tjänster känner vi redan till eftersom det amerikanska GPS-systemet funnits i drift sedan länge. Med fler samverkande navigationssatelliter i bana runt Jorden öppnar sig nya möjligheter till tjänsteutveckling. Möjligheterna till navigationstjänster i urbana miljöer kommer att bli allt bättre med fler satelliter och en del forskare ser att man i framtiden kommer att kunna reglera trafikflödet i storstäderna med hjälp av satellitteknik. Det tycker i alla fall jag känns ganska häftigt!

/Robert

 

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.