Hur uppstår egentligen norrsken?

Vi är många som fascineras av norrsken men har du förstått hur de faktiskt uppstår? Inte jag, det är ju inte helt enkelt;) Men nu har våra kära grannar i väster i ett samarbete mellan webbportalen forskning.no och institutionen för fysik vid Oslo universitet gjort en fantastiskt bra animation som beskriver hur solstormar och norrsken uppstår!

Filmen finns på norska också, laddad med interaktiva knappar för extra information, den hittar du här på forskning.no.

Vill du lära dig mer om norrsken så finns skriften ”In the light of the aurora” att ladda ner gratis på norden.org. Den är skriven av nordiska norrskensforskare, bl.a Ingrid Sandahl som vi träffade på IRF i Kiruna under vår resa genom Rymdsverige tidigare i år. 

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.