Vad är en komet?

En komet.
En komet.
 
NASA

När vi tänker på en komet kan vi nog alla se en lysande klump med en ljus svans efter sig på en nattsvart himmel. Men vad är egentligen en komet och vad består den av?
Jo, en komet är en mindre himlakropp som kretsar kring solen i stora banor. Kroppen eller huvudet kallas kometkärna och från den ses sedan en ljus svans. Kometkärnan består bland annat av stora mängder is, stoft och mindre stenpartiklar och kan liknas vid ett stort smutsigt isberg. Kärnan är väldigt porös eftersom den till stor del även består av tomrum. Det gör att kometer mycket sköra. Inte som man kanske kan tänka sig efter att ha sett alldeles för många filmer, att de är stora brinnande stenblock.

När en komet passerar nära det inre av solsystemet, går den långsamt sin egen undergång till mötes eftersom varje gång den passerar solen smälter en del av iskärnan. Förångningen visar sig då i form av enorma kometsvansarna som består av vattenånga och stoft.

Kometer är de äldsta och mest oförändrade himlakropparna som kretsar kring solen och de utgör därför en unik källa till kunskap om solsystemets födelse och utveckling. När jorden var relativt ung bombarderades den av kometer och en stor del av våra hav kan därför en gång varit en del av de kometkärnorna som slog ner då. Kanske är alltså det vatten vi dricker idag en gamal smält kometkärna.

Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som rymdsonden och kometjägaren Rosetta studerat.
Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som rymdsonden och kometjägaren Rosetta studerat.
 

Läs mer om kometjägaren Rosetta och hennes komet här.
 

Kategorier: 

Etiketter: 

snsb-logo

På Rymdkanalen kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden. Rymdkanalen ägs och drivs av Rymdstyrelsen.