bloggen

Dagens bild: Påsk på rymdstationen

Chris Hadfield

Bild: Astronauten Chris Hadfield jonglerar med ägg på den internationella rymdstationen. Källa: Canadian Space Agency.

Snart är det äntligen dags för påsk. Även på den internationella rymdstationen, ISS, verkar det firas för fullt. Den här bilden togs i samband med påsken 2013 och visar den kanadensiska astronauten Chris Hadfield när han jonglerar med ett gäng färgglada ägg. Det är säkert mycket lättare att klara av utmaningen i tyngdlöshet än här på jorden. Chris själv har nu återvänt till jorden, undrar om någon av de astronauter som nu befinner sig på ISS bjuder på något liknande i år?

Här kan du se mer av Chris Hadfields galna upptåg på rymdstationen. 

 

ESA bjuder in till extrem miljö

Concordia

Bild: Soluppgång över Antarktis.​ Källa ESA

Är du en lagspelare men inte rädd för extrem isolering? Intresserad av temperaturer ner mot -80 grader och tunn luft? Om du dessutom är läkare och vill genomföra medicinsk forskning i en av de mest extrema miljöerna på jorden så har det europeiska rymdorganet, ESA, kanske en biljett för dig.

Concordia

Bild: Solnedgång över forskningsstationen. Källa ESA

 

Läs mer om forskningsverksamheten på Concordia i Antarktis.

 

 

Rosetta har tagit de första bilderna av kometen

 

Den 20 januari mottogs signalen från Rosetta. Undrar du vad som händer nu? Titta på klippet. Källa: ESA.

 

Efter mer än två års dvala kom den efterlängtade signalen. Kometjägaren Rosetta vaknade som planerat och forskarna jublade. Nu kunde jakten för att kunna landa på kometen Churyumov-Gerasimenko börja. Men vad har hänt sedan den 20 januari? Gabriella Stenberg Wieser arbetar på IRF i Kiruna och följer kometjägaren noga.

 

Hur går det för Rosetta - vad har hänt sedan hon väcktes?

- Det går bra för Rosetta men efter att ha legat i dvala i två och ett halv år tar det lite tid att vakna helt. Efter den 20 januari när vi fick de första signalerna från rymdfarkosten har vi steg för steg återuppväckt respektive instrument. Sista veckan i mars väcktes de två instrument vi räknar som svenska, ICA och Langmuirproberna, därefter genomfördes också de första testerna. De svenska instrumenten ingår i ett instrumentpaket, kallat RPC, Rosetta Plasma Consortium. Förra veckan träffades RPC i Paris för att prata om hur testerna hade gått och för att planera de fortsatta riktiga mätningarna.

Gabriella Stenberg

Bild: Gabriella Stenberg Wieser är rymdforskare på IRF i Kiruna. Källa: IRF.

 

Vad ska ni ha data till? Varför görs det här?

- Rosetta kommer att följa med kometen när den närmar sig solen och det har aldrig någonsin gjorts förut. Tidigare mätningar kring kometer har gjorts under snabba förbiflygningar, men Rosetta blir någonting helt annat. Exakt vad resultatet blir vet vi inte och det är en del av spänningen! När kometen närmar sig solen och värms upp ökar också de gaser som strömmar ut från kometkärnan och det ska vi följa med våra instrument. Hur atmosfären kring kometen utvecklas, när det sker och i vilka områden är intressant för vår forskning.
 

Vad är på gång nu - nästa milstolpe?

- Rosettas kamera har redan tagit de första bilderna av kometen men det är fortfarande ett tag kvar innan den kommit fram. Nu börjar vi äntligen köra instrumenten på riktigt. Det känns skönt att det är slut på all väntan. Vi måste bestämma hur vi ska köra vårt instrument kommande veckor och vi jobbar också med att planera mätningarna längre fram i tiden. Det är inte så lätt eftersom vi vet så lite om hur miljön runt kometen ser ut. Nästa riktigt stora händelse för oss blir när vi ser någonting i våra instrument som har med kometen att göra, men det blir nog inte förrän mitt i sommaren.

 

Mer om Rosetta här på Rymdkanalen 

 

 

Space X på väg till ISS, följ uppsändningen 21:45

 

Dragon

Bild: En kapsel full med nödvändig utrustning sänds skickas ikväll till ISS. Källa: Space X

 

Nu är det fullt upp på den internationella rymdstationen. Ikväll är det äntligen dags att skicka upp en underhållsleverans till ISS. Därefter planeras en rymdpromenad. Här följer du uppsändningen live!

Vetenskapliga rymdexperiment, högteknologiska ben till roboten Robonaut 2, mat, reservdelar och annan högteknologisk utrustning. Detta är bara lite av lasten som följer med raketen Space X Falcon 9 till den internationella rymdstationen ikväll. Underhållsleveransen har skjutits upp i flera omgångar, bland annat på grund av dåligt väder. Men nu verkar det alltså äntligen vara dags, även om risken för väderproblem inte helt kan uteslutas. Klockan 21:45 svensk tid startar sändningen på NASAs live-tv.  

Följ sändningen på Nasa:s webbplats

 

Robonaut 2

Bild: Nya ben till Robonaut 2 är en del av lasten. Källa:

 

I fredags rapporterade också besättningen ombord på ISS om en krånglande reservdator i ett robotsystem som måste bytas ut. I lördags meddelade NASA att det kommer krävas en rymdpromenad för att åtgärda problemen. Då fanns fortfarande misstankar om att bytet skulle försena underhållsleveransen ännu mer. Men under helgen har flera datortester genomförts och igår togs beslutet om att vänta med reparationen till att kapseln med förnödenheter nått rymdstationen. När rymdpromenaden ska ske är ännu inte bestämt.

Vill du läsa mer? Klicka här

Om allt det här inte var nog med nyheter från ISS så kan man i dag läsa flera artiklar om att forskare på NASA vill utvinna el ur astronauternas kiss. Genom att separera urinämnet från urinen och sedan omvandla det till ammoniak som i sin tur ska användas i batterier som frigör elektricitet. Inte för att det råder brist på el uppe på ISS då rymdstationens stora solpaneler förser dem med all el de behöver och lite till. Men till framtida resor till andra platser kan det här säkert vara en användbar lösning.

Läs hela artikeln om att utvinna el från kiss här.

 

 

Dagens klipp: Kosmisk snöängel

Stjärnbildningsområdet Sharpless 2-106 är en vacker nebulosa. Den består av gas som strömmar ut från ett centralt område där en ny stjärna håller på att bildas. Videoklippet presenterar en visualisering av nebulosan med bilder från rymdteleskopet Hubble och från Subaru Infrared Telescope.