bloggen

Rymdkanalen tar sommaruppehåll

Banks Peninsula i Nya Zeeland fotograferad från den internationella rymdstationen av ESA-astronauten Alexander Gerst.

Bild: Banks Peninsula i Nya Zeeland fotograferad från den internationella rymdstationen av ESA-astronauten Alexander Gerst.
 

Rymdkanalen går ner i varv från och med idag. Vi fortsätter förstås att arbeta under sommaren men i lite lugnare takt. Istället för att blogga arbetar vi med att förnya webbplatsen och säger välkomna tillbaka till ett nytt utseende på Rymdkanalen i mitten av augusti.
Trevlig sommar, önskar vi på redaktionen!

Rymdteknologi och fotboll, vad har de gemensamt?

Bild: Brazucabollen testas. Rök upplyst av laserstrålar visar hur luften strömmar kring bollen.

Källa: NASA Ames Research Center.

 

Rymden och fotboll har mer med varandra att göra än vad man först skulle kunna tro. Ingen har väl undgått att Fotbolls VM är i full gång just nu. Tiotusentals personer får avnjuta sporten på plats men sammanlagt beräknas 3,2 miljarder människor sitta bänkade framför matcherna på tv. Det är nästan hälften av jordens befolkning!

Och det är här rymden kommer in i bilden. VM sänds via särskilda satellitlänkar som är till för att TV-bolagen ska kunna hantera alla sändningar och oavsett vilken teknologi som används för att se på matcherna så kan man vara säker på att satelliter har ett finger med i spelet.

I ett reportage från Euronews få man veta mer om hur satelliterna låter oss ta del av fotbolls VM.

 

 

Inte nog med att vi är beroende av rymden för att kunna titta på fotboll på tv. På NASA finns en hel del fotbollsfans som har ägnat sig åt lite udda saker på senaste tiden. Bland dessa hittar vi de ingenjörer som testat den officiella VM-bollen, Brazuca. De har undersökt bollens aerodynamiska egenskaper. Även om bolltester inte är NASAs huvudsakliga syssla så tycker de att fotbolls VM är ett utmärkt tillfälle att passa på att förklara aerodynamikens grunder. Kortfattat så handlar aerodynamik om hur luft och vätskor rör sig runt olika objekt. Så NASA har undersökt hur bollens material, ytan och sömmarna som håller ihop den påverkar dess rörelse i jämförelse med andra typer av fotbollar. Den nya bollen har färre sömmar och en skrovligare yta vilket gör att det blir lättare att förutspå bollens bana och hastighet när en spelare sparkar den.

 

Bild: Den klassiska bollen med 32 paneler testas i vatten. Den gröna färgen visar hur vattnet strömmar runt bollen. Källa: NASA Ames Research Center.

 

 

Bild: Till sist, en kul bild på fotbollspelande astronauter ombord på den Internationella rymdstationenen, ISS.

 

 

 

 

 

Dagens klipp: Djuret som kan överleva i rymden

 

Idag vill vi gärna dela med oss av ett TV-tips. I senaste avsnittet av programmet "Studio natur", som visas i Kunskapskanalen, fanns det ett inslag om björndjur.

Björndjur är bara millimeterstora, överlever i de mest extrema miljöer och kvicknar till när förhållandena blir bättre. Det var en svensk-tysk forskargrupp som under en rymdfärd 2008 visade att de till och med kan överleva extrem uttorkning och strålning i rymdens vakuum.

 

Ett björndjur. Gulligt och tufft! Eller hur?

 

Hela programmet hittar du här .

 

 

Krigande rymdfåglar tar hjälp av NASA

 

Bild: I den senaste versionen av Angry Birds Space har NASA bidragit med spännande rymdfakta.

 

Flygande fåglar som upptäcker rymden och krigar mot gröna grisar. Mobilspelet ”Angry Birds Space” har laddats ned av miljontals människor över hela världen. När en ny version lanserades den 5 juni hjälpte NASA till med innehållet.

 

Den nya versionen kallas ”Angry Birds Space – Beak Impact” och innehåller 40 nya banor. Precis som för NASA just nu, är en viktig del av fåglarnas uppdrag att upptäcka och undersöka okända asteroider. Dessutom har NASA samarbetat med spelets utvecklare för att ta fram spännande rymdfakta som gömmer sig på olika platser i spelets universum.  

 

Bild: Vill du veta mer om rymdfarkosterna Opportunity, Phoenix Lander eller Sojourner? Allt finns i Angry Birds Space – Beak Impact.

 

Så vad tycker vi om Angry Birds Space – Beak Impact? Spelet påminner givetvis mycket om de tidigare versionerna. Men det är ett spännande spel, fullmatat med rymdreferenser och nyttig kunskap. Så det är väl värt att prova!

 

 

Bild: Även mars – den röda planeten – är en av banorna i spelet. 

 

Du kan ladda ner Angry Birds Space – Beak Impact genom Appstore eller Android Market.

 

 

Video med laser från rymden till jorden

NASAs instrument OPALS, Optical Payload for Lasercomm Science har skickat video från ISS ner till jorden

Bild: NASAs instrument OPALS, Optical Payload for Lasercomm Science har skickat video från ISS ner till jorden. Källa: NASA.

 

"Hej världen!" Så löd meddelandet i den HD-video som NASA lyckades skicka från ISS ner till jorden med hjälp av laser i torsdags förra veckan.

Det här var första gången som NASA testade att överföra HD-video via en laserstråle från ISS, 350 km upp, ner till jorden. Eller närmare bestämt till ett teleskop högt uppe på Table Mountain i Los Angeles på USAs västkust. Instrumentet som sitter i utsidan av ISS heter Optical Payload for Lasercomm Science, OPALS, och ska förbättra hur vi nu tar emot information från rymden. Idag behöver stora mängder information kunna skickas och tas emot mellan ISS och jorden. Den nya tekniken med laserkommunikation innebär att det nu kommer bli både lättare och gå snabbare jämfört med de radiovågor som används idag.

OPALS skickades upp till ISS med en SpaceX Dragon-raket tidigare i våras, och redan nu testas den alltså framgångsrikt. Med laser går det att skicka data hela 10-1000 gånger snabbare än med dagens kommunikationsvägar.

Men att skicka info mellan jorden och ISS är bara ett av användningsområdena för OPALS. NASA hoppas nämligen kunna använda tekniken även vid kommunikation med satelliter, rymdfärjor eller besättningar betydligt längre ut i rymden, till exempel Mars.

 

 

Läs mer om OPALS hos NASA